Właściwości pokrzywy
Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) to roślina, którą można znaleźć w lasach, na łąkach, a także w zaroślach. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mają niemały wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Z pokrzywy najczęściej przygotowuje się napar, choć znalazła ona również zastosowanie w farmakologii oraz kosmetologii. Jakie właściwości ma pokrzywa?
W jakiej formie można spożywać pokrzywę?
Pokrzywę można spożywać w różnych formach, w zależności od preferencji oraz efektów, jakie dzięki niej chcemy uzyskać. Najczęściej ze świeżo zerwanych liści przygotowuje się napary, które nie mają właściwości pobudzających, zatem można spożywać je o każdej porze. Młode listki pokrzywy można dodawać do potraw w formie surowej, jednak uprzednio należy je przepłukać oraz w razie potrzeby – zblendować. Będą one doskonałym uzupełnieniem sałatek, zup, sosów, koktajli czy kotletów mięsnych bądź warzywnych. Mocny napar z pokrzywy czasami wykorzystywany jest jako baza bulionowa. Z pokrzywy można wycisnąć sok i spożywać go w formie surowej bądź jako dodatek na przykład do wody. Zakonserwowany sokiem z cytryny, będzie zdatny do spożycia przez dłuższy okres. Niektórzy przygotowują z pokrzywy napoje alkoholowe czy ekstrakty wodne. Część z nich ma charakter leczniczy, zatem nie należy spożywać ich na co dzień, w zastępstwie tradycyjnych napojów. Inne natomiast można wypijać bez większych ograniczeń.
Jakie właściwości zdrowotne ma pokrzywa?
Liście pokrzywy zawierają w sobie całe mnóstwo składników odżywczych, a także substancji bioaktywnych. Są bogate w:
- żelazo,
- cynk,
- magnez,
- wapń,
- fosfor,
- sód,
- jod,
- chrom.
W liściach pokrzywy znaleźć można witaminy A, D, E i K (rozpuszczalne w tłuszczach) oraz witaminy z grupy B i witaminy C – rozpuszczalne w wodzie. Właściwości pokrzywy należy rozpatrywać głównie w kontekście leczniczym i regeneracyjnym. Regularne spożywanie pokrzywy w różnych formach przynosi następujące korzyści:
- poprawę jakości pracy układu odpornościowego,
- działanie antyoksydacyjne (przeciw starzeniu się i nowotworom),
- zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy,
- wsparcie pracy układu krwionośnego i zapobieganie chorobom serca,
- przeciwdziałanie oraz leczenie anemii,
- poprawę jakości widzenia,
- poprawę pracy wątroby.
Pokrzywa wspomaga leczenie infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych, a także redukuje nadciśnienie. Regularne spożywanie pokrzywy zwyczajnej zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II oraz powstawania kamieni nerkowych.
Czy pokrzywa wspomaga odchudzanie?
Pokrzywa na odchudzanie stosowana jest od wielu lat, głównie ze względu na silne właściwości detoksykacyjne. Osoby, będące na diecie odchudzającej, najczęściej sięgają po pokrzywę w formie naparów, które nie dostarczają organizmowi kalorii, natomiast przyczyniają się do poprawy pracy układu trawiennego. Ponadto, napary z pokrzywy pozwalają oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn, a także zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie. Warto zwrócić uwagę na bogactwo składników mineralnych i witamin, jakie zawiera pokrzywa. Osoby odchudzające się, bardzo często cierpią na różnego rodzaju niedobory, wynikające ze stosowania niewłaściwej diety, ubogiej w składniki odżywcze. Tymczasem pokrzywa zapobiega nie tylko owym niedoborom, lecz również anemii, uczuciu zmęczenia czy nadmiernego osłabienia. Co ciekawe, regularne spożywanie naparów z pokrzywy może pomóc redukować stres. Warto sięgać po nie szczególnie zimą, gdyż pobudzają termogenezę, a więc wytwarzanie ciepła w celu utrzymania prawidłowej temperatury ciała.
Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania pokrzywy?
Wiedząc, na co pomaga pokrzywa i jakie są jej właściwości, można by stwierdzić, iż jest to idealna roślina dla każdego. Niemniej jednak istnieją pewne przeciwwskazania do jej spożywania. Nie powinny po nią sięgać osoby:
- chorujące na cukrzycę – pokrzywa obniża poziom cukru we krwi, zatem może wchodzić w interakcję z przyjmowanymi lekami,
- u których zdiagnozowano schorzenia układu rodnego,
- w których organizmie stwierdzono nadmiar żelaza,
- po przebytych zabiegach chirurgicznych,
- z przewlekłymi chorobami nerek.
Warto pamiętać, że maksymalna dawka naparu z pokrzywy to 2-3 filiżanki. Spożywanie większych ilości może przyczynić się do wypłukiwania soli mineralnych z organizmu wraz z moczem. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym w kwestii przyjmowania pokrzywy. Nie jest ona polecana także małym dzieciom oraz osobom, u których stwierdzono na nią alergię.