Herbaty i zioła na trawienie 

Zioła to bezcenne bogactwo, w które hojnie wyposażyła nas natura. Od wieków skuteczne receptury na różne przypadłości przygotowywali w zaciszu klasztornych murów mnisi, dobroczynne właściwości ziół wykorzystywały wiejskie zielarki, a ludowa medycyna zalecała zioła jako skuteczne panaceum na wiele dolegliwości. Zioła zajmowały ważne miejsce w apteczkach naszych babć, a dziś, kiedy wiedza o ich działaniu ma naukowe podstawy, warto je stosować w codziennej walce o zdrowie.

Napary przygotowywane z dobroczynnych roślin zawierają wiele cennych minerałów i witamin. Mają  zbawienne działanie na podniesienie odporności organizmu, są pomocne w leczeniu przeziębienia, łagodzą ból, a także pomagają zwalczyć dolegliwości trawienne. Te ostatnie dotykają nas szczególnie często.

Przyczyny problemów z trawieniem

Niewłaściwy tryb życia, stres, a także brak ruchu często skutkują pojawieniem się uciążliwych problemów ze strony układu pokarmowego. Ich katalizatorem jest również zła dieta obfitująca w wysoko przetworzoną żywność, ciężkostrawne potrawy, konserwanty, gazowane napoje i cukier. Mogą one powodować  ból brzucha, wzdęcia, zaparcia czy uczucie nadmiernej pełności po spożytym posiłku. Pomocne w łagodzeniu tych przypadłości są zioła na trawienie, które zwykle mamy w zasięgu ręki. Najbardziej znani sprzymierzeńcy w tej walce to rumianek, koper włoski i mięta, ale równie dobrze z sprawdzą się ostropest plamisty i melisa. Ziołowe napary potrafią skutecznie wybawić z opresji i skierować działanie przewodu pokarmowego na właściwy tor. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut, aby herbata na trawienie była gotowa – przygotowanie zdrowotnego naparu ogranicza się do zalania wybranych ziół wrzątkiem i przykrycia naczynia. W zależności od użytych ziół, należy ją parzyć około 5-15 minut.

Rumianek na trawienie 

Rumianek (łac. Chamomilla recutita, Matricaria chamomilla L.)  to nie tylko pełen uroku kwiatek, który możemy spotkać na łąkach i polach, ale bardzo skuteczne ziele uśmierzające ból brzucha. Zawarte w kwiatach rumianku flawonoidy i kumaryny rozkurczają mięśnie gładkie jelit i wpływają na prawidłowy proces trawienia pożywienia. W ziołolecznictwie wykorzystuje się koszyczki rumianku zbierane na początku kwitnienia. Dobroczynna herbatka rumiankowa działa przeciwzapalnie i łagodząco na błony śluzowe żołądka, ma także właściwości rozkurczowe, które pomogą przezwyciężyć uporczywe wzdęcia. Picie herbaty  z rumianku zaleca się również przy nadkwaśności żołądka i chorobie wrzodowej, a napar  z kwiatów pomaga złagodzić wiele problemów skórnych.

Koper włoski poprawiające trawienie

W okresie średniowiecza przypisywano mu moc ochrony przed złymi duchami. Dziś pachnący anyżem koper włoski (fenkuł) (łac. Foeniculum vulgaria) jest stosowany jako aromatyczna przyprawa i popularny składnik wielu kuchni świata. Dzięki właściwościom przeciwskurczowym i przeciwzapalnym napar z nasion kopru działa dobroczynnie na układ pokarmowy i przywraca prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich oraz pobudza ruchy perystaltyczne jelit.  Wspomaga trawienie, łagodzi biegunki i uśmierza ból brzucha. Koper włoski może być również bezpiecznie stosowany przez najmłodszych – herbata z kopru włoskiego jest popularnym środkiem, który zapobiega wzdęciom i łagodzi kolki.

Ostropest plamisty wpływający na poprawę trawienia

Ostropest plamisty  (łac. Sylibum marianum) to podobnie jak rumianek, dziko rosnące na łąkach ziele. Do przygotowania naparu wykorzystuje się owoce ostropestu plamistego będące bogatym źródłem sylimaryny – substancji działającej antyoksydacyjnie. Sylimaryna ma korzystny wpływ na pracę wątroby i wspomaga układ trawienny. Ostropest przyniesie ulgę podczas trawienia ciężkostrawnych posiłków, poprawi apetyt i zadba o ochronę błony śluzowej żołądka.

Mięta – polepszenie trawienia

Dzięki zawartości olejku miętowego o pięknym zapachu mięta pieprzowa (łac. Mentha piperita)  jest składnikiem wielu produktów spożywczych i kosmetycznych. Ma również zastosowanie w kuchni jako dodatek do potraw. Od wieków należy do najbardziej znanych i najpopularniejszych roślin zielarskich stosowanych w zwalczaniu dolegliwościach żołądkowych – bólu brzucha, wzdęć, a także zatruć pokarmowych. Jest doskonałym panaceum na skutki ciężkostrawnego posiłku – pomaga zminimalizować uczucie ciężkości i przyspiesza proces trawienia. Dzięki niwelowaniu stanów skurczowych przewodu pokarmowego, mięta ograniczy dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego. Herbata z mięty wzmaga łaknienie, dlatego może być pomocna w przypadku braku apetytu.

Melisa na trawienie 

Nazwa melisy lekarskiej (łac. Mellisa officinalis) wywodzi się z języka łacińskiego. „Mel” oznacza miód, a także słodycz i przyjemność, które doskonale charakteryzują to niepozorne, rozsiewające cytrynowy aromat ziele o licznych korzyściach zdrowotnych. Paracelsus  nazywał melisę „eliksirem życia”, a medycyna ludowa nie bez przyczyny zalecała ją na ukojenie nerwów. Dziś uspokajające działanie melisy wykorzystuje się przy leczeniu depresji, bólów głowy i problemów ze snem. Melisa wpływa również korzystnie na procesy trawienne. Działa łagodząco na żołądek i jelita, dzięki czemu herbatę z melisy można zastosować na dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego.

Bibliografia:

Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa, red. H. Strzelecka, J. Kowalski, PWN, Warszawa 2000

https://www.doz.pl/czytelnia/a13572-Ziola_na_trawienie__jakie_wybierac

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.